kultahippu 2.0

Family // Fashion // Everyday living

maanantai 19. tammikuuta 2015

Toivepostaus: päiväkotipukeutuminen

Sain blogimuuton myötä teiltä ihania postaustoiveita, joista ensimmäinen taisi koskea meidän lasten päiväkotipukeutumista. Muistan miettineeni tätä kovasti itsekin kun tytöt aloittivat vuosi sitten päiväkodissa. Matkan saatossa olen muuttanut hiukan omia periaatteitani ja alkanut kuunnella vähän enemmän myös tyttöjen toiveita.

Millainen sitten on hyvä päiväkotipukeutuminen? Siitä en valitettavasti osaa antaa minkäännäköistä opastusta, mutta näin muutaman vuoden kokemuksella voin kertoa mikä meillä toimii ja mikä ei.
Kaiken muun hyvän lisäksi, tyttöjen päiväkoti on suhteellisen pieni, eikä sieltä suunnalta ole tainnut tulla kuin kerran sanomista vaatteista. Tai mitä nyt joka viikko tytöt ovat hakiessa jossakin päiväkodin lainavaatteissa kun en muistanut taaskaan pakata varasukkiksia mukaan.. Eikä se tunnu haittaavan onneksi ketään. Vaatteet kotiin pesuun ja palautus päiväkodille seuraavaa varten joka on niitä vailla. (No ei ehkä onneksi joka viikko satu näin, mutta sanotaan näin että hyvä että heillä on varavaatteita!) Ainoa asia, josta huomautettiin vuosi sitten oli Lillin kengät, kun olin hänelle laittanut Tepsut ja niiden laitto oli vähän turhan hankalaa. Mitä helpommat vaatteet, niin sitä parempi sekä lapselle, että opettajille, se on asia joka kannattaa etenkin ulkovaatteissa (ja pienten lasten vaipanvaihdossa) pitää mielessä.

Olen kuullut, että joissakin päiväkodeissa on kehotettu laittamaan vähän "huonompia" vaatteita ettei niitä tarvitsisi niin varoa. Meillä en ole moisesta kuullut, ja kyllähän jokaisen maalaisjärki varmasti sanoo, että jos puet lapsesi päälle päiväkotiin jonkun arvokkaan vaatteen, on se sinun vastuullasi jos sen päälle kaatuu mustikkakeittoa, ei päiväkodin henkilökunnan. Vaatteiden nimikointiakaan en ole harrastanut ollenkaan, tytöt osaavat jo tunnistaa omat vaatteensa ja pidän kyllä huolen että ne tulevat päivän päättyessä kotiin saakka. Tästä saattaakin nyt joku alalla työskentelevä vetää herneen nokkaansa, mutta ei siitä ainakaan toistaiseksi ole sanomista ole tullut..

Alkuun ja itseasiassa aika pitkäänkin puin tytöille samanlaiset vaatteet aina päiväkotiin. Erityisesti kun he olivat eri ryhmissä, se oli mun mielestä suloista ja herätti paljon ihastusta. Nyt Linnean ollessa vanhempi, hän on esittänyt toiveen ettei heille laitettaisi samoja vaatteita ja ymmärtäähän sen. Hän haluaa erottua pikkusiskostaan ja tuossa iässä sitä omaa identiteettiä haetaan, ja sitä viestitään myös sillä omalla pukeutumisella. Monesti sovitaan että laitetaan vähän samantapaiset vaatteet, Lilian ei ole koskaan ollut ihan niin tarkka vaatteistaan kuin Linnea, joten Linnea on yleensä se joka saa ne pinkit ja vaaleanpunaiset vaatteet, ja Lilli sitten jäljelle jäävän toisen vaihtoehdon.

Kuten tekstin alussa mainitsin, olen ennen ollut supertarkka tyttöjen pukeutumisesta. Ajan saatossa se on hiukan muuttunut, ja mun mielestä blogkolleegani Kerttu sanoi aika hienosti kerran, jotenkin näin että "onhan meillä aikuisillakin omat lempivaatteemme, joissa viihdymme ja koemme niiden korostavan hyviä puoliamme ja tekevät meistä itsevarmempia". Tämä pätee aivan satavarmasti myös lasten osalta. Ja huomaan kyllä että Linneasta on mukavaa kun omat kaverit pitävät hänen vaatteistaan, ja hän haluaa pukeutua samalla tavalla kuin he. 5-vuotiailla tytöillä ja minulla ei ehkä ole ihan samanlainen maku vaatetuksen osalta, more is more taitaa kuvata parhaiten ainakin Linnean toivepukeutumista tänä päivänä. Mitä enemmän pinkin ja vaaleanpunaisen sävyisiä, kimaltavia ja mieluiten vielä jotain eläin- tai prinsessakuosia olevia vaatteita yhdistellään ennakkoluulottomasti, koruja ja hiuspantoja unohtamatta. Sen suhteen ollaan onneksi päästy monesti kompromissiin, että neiti saa valita housut/hameen TAI paidan ja minä saan valita toisen. Näin ollen saan ujutettua edes jotain vähän hillitympää asuun tasapainoittamaan sitä ja estämään mahdollisia siitä aiheutuvia migreenikohtauksia.

Aihe ajautui nyt vähän sivuraiteille, mutta olenkin miettinyt, että meillä ei ole mitään varsinaisia "päiväkotivaatteita" erikseen. Samoja käytämme viikonloppuisin kotona, kuin mitä arkisin päiväkodissa.Pääasia mielestäni päiväkotipukeutumisessa on se, että lapsella on hyvä ja helppo olla. En missään nimessä laittaisi tytöille esimerkiksi tiukkoja farkkuja päiväkotiin. Hameet, tunikat, mekot ja collegehousut ovat meidän päiväkotipukeutumisen kulmakivet sisävaatetuksen osalta. Tytöillä taitaakin tällä hetkellä olla ihan muutamat farkut/jegginssit kaapissa, joka on aika pieni määrä verrattuna muuhun vaatetukseen.

Myös se, että vaatteita on tarpeeksi, pitää ottaa huomioon. Vaikka välillä unohdan täydentää tyttöjen varavaatevarastoja, niin tärkeää olisi, että päiväkodissa on tarpeeksi vaihtovaatteita vahinkojen sattuessa. Mitä pienempi (vahinkoalttiimpi) lapsi on, sitä enemmän tietenkin tarvitaan myös niitä varavaatteita.

Ulkovaatteiden osalta olin ihan yllättnyt siitä miten paljon kuravaatteita käytetään. Niitä pidetään todella paljon, pitkälle alkutalveen, ja taas alkukeväästä otetaan käyttöön. Vaikka olisikin ns. vedenpitävät ulkovaatteet, niin ainakin meillä kurahousut ja hanskat isketään aina siihen päälle. Se on kyllä ollut hyvä asia, niin ei tarvitse joka päivä pestä niitä ulkovaatteita ja ne kestävät pidempään. Kuravaatteiden kaveriksi täytyy nostaa tottakai myös kumisaappaat, ja niihin villasukat!

Ulkovaatteiden pitää muutenkin olla kestävät ja hyvänlaatuiset. Silti, en ehkä meidän ykköstoppavaateita ole laittanut päiväkotiin, vaan ennemmin ne, joissa ei niin haittaa jos polveen tulee reikä. Lämpöisyys, hengittävyys sekä se että vaatteet on lapsen helppo itsekin laittaa päälle, on tärkeää.

Vielä viimeisimpänä nostaisin hyvät päiväkotitossut tapetille. Täytyy ihan myöntää, että meidän jäivät nyt pieniksi, eikä tytöillä ole tällä hetkellä tossuja päiväkodissa.. Mutta ne on siis tärkeät olla, varsinkin jos lattiat tuppaavat olemaan kylmät. Myös leikeissä touhutessa niissä on vähän parempi pito kuin pelkissä sukissa!

Tässäpä pähkinänkuoressa asiaa meidän päiväkotipukeutumisesta, en tosin tiedä oliko tästä kenellekään mitään apua! Jos jotain jäi uupumaan tai olet jostain eri mieltä, niin huikatkaa ihmeessä kommenttiboksiin!

Mukavaa viikonalkua!

10 kommenttia:

 1. Meillä lapselle laitetaan nyt ja vastaisuudessa vaatteet joita voi päiväkodin lisäksi pitää kotona. Muistan omasta lapsuudestani kuinka mulla oli koulu- ja kotivaateet erikseen ja se oli todella raivostuttavaa. :D
  En myöskään harrasta ainakaan vielä sitä vaatteiden nimikointia mutta katsotaan muuttuuko tilanne myöhemmin jos vaatteita alkaa kadota. Kengät ja tossut ovat ainoat joista nimi löytyy. :)
  En myöskään ymmärrä tarvetta pukea lapsiaan samalla tavalla (samanlaiset vaatteet ja värit). Itse inhosin sitäkin lapsena kun mulla on kaksoissisko ja meidät puettiin aina samanlaisiin vaatteisiin. Siinä kävi sitten se että identiteetti katosi ja meitä puhuteltiin aina yhdessä eikä yksilönä.

  VastaaPoista
 2. Pojilla tuo pukeutuminen on hieman haastavampaa vaihtelevuudeltaan. Se on joko colleget tai farkut tms :D Itsekin tykkään katsoa että pojalla on siistit ja "tyylikkäät" vaatteet tarhassa, pukeudumme arkisin ja viikonloppuisin samalla lailla.
  Meillä POPn toppavaatteet ja ne kestävät vettä mutta olen miettinyt kurahousuja siihen päälle, juuri kuten sanoit, pysyvät puhtaana paremmin :)

  VastaaPoista
 3. meillä on alaosay monesti ollut lindexin tai h&m:n ota 3 maksa 2-vanhimmat on 2008 syksyltä esikoiselle ostettu ja nyt kuopuksella 8) velourhousut ja collarihousut ei mene huonoksi, kun ne koot 98cm tms mahtuu niin vähän aikaa vain. samoin on joitain yksivärisiä trikoopaitoja, ajalta kun ne oli vielä paksumpaa ja parempaa puuvillaa, niin olleet käytössä kaikilla kolmelta. printtivaatteet ei tahdo kestää edes yhtä lasta, ja nykyään monet muutkin haalistuu pesussa.. meille tuli esim ne samat mustavalkoraidalliset siksak-mekot kun teillä (olikohan viimekeväänä?) ja ekaluokkalaiselle se mahtuu vieläkin justjust. mutta värit on ihan kulahtaneet!
  4v ei tykkää hameista, mekot on ok. ei myöskään sukkahousuista, mieluiten sukat+leggarit. tein löydön h&mltä alkuviikosta, rainbowdash-mekon. sitä on pidetty yölläkin :D
  me ei olla taidettu saada palautetta koskaan, meillä on goret/tepsut/lämpökumpparit, ja päiväkodissa kurarukkaset+housut+takki. suosiolla olen viileällä pukenut fleecevuorellisen kurahaalarin jos on märkää, helpottuu lapsen pukeminen ja tätien työ. ainakin haalaria on ohimennen tainnut kehua kaikki tädit siellä.
  ulkovaatteita en säästele, päiväkodissa kun ulkoillaan 1-2krt/3-5pv viikossa, se on aika paljon. sitä käyttöähän varten ne kamat on =)
  koululaisella sitten onkin mielenkiintoisempia vaateyhdistelmiä kuin V:llä, kun en ole aamuisin katsomassa mitä yhdistelee..
  /kippuralla

  VastaaPoista
 4. Hyvä kirjoitus :) Paljolti samoja mielipiteitä. Mutta mitkä ovat ne ykköstoppavaatteet teillä ?! Meillä on just ne ykköset päällä päiväkodissa (molo, po.p, racoon ) koska haluan sinne laatua. Epäilen että lapseni ei pääsisi päiväkodissa sisälle kesken ulkoilun jos olisi kylmä, märkä...
  Mä oon aivan supertarkka väriyhdistelmistä. Lapsi saa kyllä valita sisävaatteensa mutta alaosan ja yläosan pitää sopia yhteen. Samoin pipon ja hanskojen pitää sopia väriltä ja tyyliltä haalariin jne. Sitten siitä oon ulkovaatteiden osalta myös tarkka että lumettomalla maalla ei käytetä hempeitä värejä toppavaatteissa (eivät "kestä" toistuvaa pesua,lämpöarvo), vasta lumella kestän katsoa vaaleanpunaista ja roosaa haalaria :) :) :)

  VastaaPoista
 5. Meillä samat jutut, tosin Pinja valitsee jo itse eskariin vaatteensa, farkut olisi halunnut yhtenä aamuna, kokeili niitä ja riisui pois kun ne tuntuivat inhottavilta jalassa.
  Useimmiten on mekkoja, trikoopaitoja ja legginsit tai löysemmät housut, parasta on jos joku kaveri sanoo jostain vaatteesta, että tuo on ihana, sen jälkeen kyseisestä vaatteesta ei sitten luovuta millään. :) Suosikkeja eskarissa on molo kidsin vaatteet, paidat ja mekot, ne saavat kavereiltakin aina ihailua aikaiseksi. :)
  Pinja ei paljoo katso sopiiko vaatteet yksiin, nyt ihan lähiaikoina vasta on ruvennut katselemaan sopisiko legginsit mekon kanssa, yleensä kun neidillä on kuviollinen paita/mekko ja yhtä kuviolliset legginsit, sama ulkovaatteissa, ne mitkä kivoimmilta näyttää ja tuntuu mukavimmilta päällä ja on helpot pukea valikoidaan useimmiten päälle. Pinja ei tykkää eskarissa käyttää Molo kidsin haalaria niin mielellään kuin ticketin haalaria kun Molon haalarissa Pinja ei saa itse lahkeita kenkien päälle tiukkojen lahkeensuiden vuoksi ja äidin suosikki Gugguun tupsupipo ei ole ollut niin tykätty kun valuu aina leikeissä niin, että otsa paistaa.

  VastaaPoista
 6. Kiva postaus! kai käytännöllisyys on tärkeintä päiväkotipukeutumisessa. Meillä tyttö vain puolipäivähoidossa, ei siis nuku päiväunia koskaan hoidossa. En ole mitenkään kovin tarkka esim. väriyhdistelmistä, kunhan on sinne päin = ) eikä koti- ja hoitovaatteita ole erikseen.. Tyttö haluaa usein mekon päälleen, mutta housut ja paitakin käy. Katson sitten vähän vain, että värit suunnilleen sopivat. No Pompin vaatteet on siitä hyviä, että lähes kaikki sopii kaiken kanssa =)

  VastaaPoista
 7. Ihanaa, että lapsesi saavat itse vaikuttaa pukeutumiseensa :)
  Olisi kiva, jos postailisit teidän kevätvaate hankinnoista/suosikeista. Uusia mallistoja, kun nyt on paljon jo julkaistu esim. H&M, Phister & Philina, Molo...
  t.Lilli

  VastaaPoista
 8. Just viikko sitten kirjoittelin pojan päivähoitopukeutumisesta. Meillä ei onneksi ollut kuravaatepakkoa, must se on hölmöä jos on vedenpitävät vaatteet. Eikä meillä ole mitään sellaista toppaa esim mitä ei saisi käyttää hoidossakin, jos menee rikki niin se oli sit paskaa laatua tai tosi kovaa kulutusta :D

  Sisävaatteissa kans ei mitään eritelty et mitä päivähoitoon ja mitä kotiin. Mustikkatahrat lähtee pesussa pois ilman isompia myrkkyjä (ihan sappisaippualla) ja mitään tappavaa tahraa ei hoidossa saatu aikaiseksi. Toki joku vesiväri voi äjähtää aika lujaankin, mut ei niillä kovin usein meillä ainakaan maalattu :)

  VastaaPoista
 9. Hei kiitos tästä toivepostauksesta! Jään seurailemaan nyt vielä kommenttiboksia, kun täälläkin tullut vielä niin monta hyvää vinkkiä! :)

  -Lyydia

  VastaaPoista